„ŐK A TANÁRAINK, RENGETEGET TANULUNK TŐLÜK”
Y.Z. A fiatalság legfrissebb folyóirata 2. évf. 3. szám
PDF

Kulcsszavak

inkluzív szeminárium
felsőoktatás
participatív oktatás
fogyatékosságtudomány
gyógypedagógus-képzés

Hogyan kell idézni

Katona, Vanda, Anikó Sándor, and Csilla Cserti-Szauer. 2022. “„ŐK A TANÁRAINK, RENGETEGET TANULUNK TŐLÜK”: EGY INKLUZÍV EGYETEMI SZEMINÁRIUM ELSŐ TAPASZTALATAI”. Y.Z. - A NIT ifjúságszakmai folyóirata 2 (3): 5-13. https://yzfolyoirat.hu/index.php/yz/article/view/10.

Absztrakt, bevezető

Tanulmányunkban a díjnyertes, know-howként elismert „Együtt oktatunk! Participatív felsőoktatási módszer” kezdeti tapasztalataira tekintünk vissza.

Egy olyan inkluzív szeminárium tanulságait osztjuk meg, amelyet fogyatékos és nemfogyatékos (participatív és hivatásos) egyetemi oktatók részvételével szerveztünk. Kezdeményezésünk a „Semmit rólunk, nélkülünk!” elv gyakorlati megvalósítása. A  fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ egyezmény értelmében a módszerünk elősegíti a fogyatékos emberek akadémiai életben való részvételét és a róluk szóló tudástartalmak közös létrehozását. A rövid elméleti háttér és szakmai előzmények ismertetését követően beszámolunk a félév során alkalmazott pedagógiai módszerekről, a szeminárium formai és tartalmi kereteiről, majd az oktatók és hallgatók pozitív tapasztalatairól. Betekintést adunk továbbá a nehézségeinkbe és a még megválaszolatlan kérdéseinkbe.

Az első tapasztalatok azt mutatják, hogy az érintett személyek jelenléte közvetlen pozitív hatással van a tanórai és azon kívüli tanulási folyamatokra, minden résztvevő számára lehetőséget biztosít az együttműködés gyakorlására. Nehézség azonban, hogy az inkluzivitást még nem tudtuk az összes lehetséges feladat esetében megvalósítani, ami a következő félévek módszertani kihívása lesz. A folyamatos szakmai reflexió – ami segíti csoportunkat a következő félévek során a módszertan fejlesztésében – elengedhetetlen az inkluzív szemináriumok lebonyolítása során.

PDF