Y ÉS Z GENERÁCIÓS CIGÁNY LÁNYOK IDENTITÁSKERESÉSE
Y.Z. A fiatalság legfrissebb folyóirata 2. évf. 4. szám
PDF

Kulcsszavak

Y, Z generáció
roma/cigány fiatalok
identitás
vallás

Hogyan kell idézni

Maszlag, Fanni. 2022. “Y ÉS Z GENERÁCIÓS CIGÁNY LÁNYOK IDENTITÁSKERESÉSE: „A vallás Az identitásom alapja””. Y.Z. - A NIT ifjúságszakmai folyóirata 2 (4): 36-45. https://yzfolyoirat.hu/index.php/yz/article/view/7.

Absztrakt, bevezető

A globalizáció és modernizáció beszivárgása a tradicionális cigány közösségekbe nap mint nap alakítja a roma fiatalok életét. A törekvések kiszélesedése kihívást jelent a családi és közösségi életet egyaránt alátámasztó strukturális minták és hagyományos értékrendszerek számára.

A mai globalizált világban a cigányságnak egyre nehezebb azonosulnia saját kultúrájával, ugyanis, ha mindenki a világkultúra része, nehéz meghatározni a saját kulturális gyökereket, amelyek a közhelyeken túlmutatnak. Továbbá nehéz azonosulni egy olyan identitással, mely számos stigmát visel, ezért érdekes megnézni, hogy az Y és Z generációs roma fiatalok milyen mértékig vállalják fel ezt a megbélyegzett hovatartozást, vagy hogyan alakítanak maguknak új, stigmamentes identitásdimenziókat, -elemeket. A sikeres integráció érdekében ezért elengedhetetlen a roma fiatalok alkalmazkodási stratégiáinak, etnikai azonosságtudatának mélyebb és átfogóbb ismerete.

E tanulmány rövid megállapításai betekintést adhatnak a roma fiatalok többszörös identitásdinamikájának megértése szempontjából releváns egyik dimenzióba, a vallásba, amely a kisebbségi csoport sikeres integrációjának alapja lehet.

PDF