IFJÚSÁGRÓL ÉS IFJÚSÁGPOLITIKÁRÓL WIKI ALAPOKON
Y.Z. A fiatalság legfrissebb folyóirata 2. évf. 4. szám
PDF

Hogyan kell idézni

Ságvári, Bence. 2022. “IFJÚSÁGRÓL ÉS IFJÚSÁGPOLITIKÁRÓL WIKI ALAPOKON”. Y.Z. - A NIT ifjúságszakmai folyóirata 2 (4): 46-47. https://yzfolyoirat.hu/index.php/yz/article/view/9.

Absztrakt, bevezető

Egy 2018. november 26-i tanácsi állásfoglalás alapján született meg az Európai Unió 2019 és 2027 közötti időszakra vonatkozó ifjúsági stratégiája. Ez a dokumentum stratégiai célként fogalmazta meg a „kutatási eredményeken alapuló ifjúságpolitikai döntéshozatalt és tudásépítést”, ami röviden annyit tesz, hogy az „uniós ifjúságpolitikának kutatási eredményeken kell alapulnia, és a fiatalok valós igényeiből és helyzetéből kell kiindulnia”. Ez nyilvánvalóan egy általános és régóta létező elvárás bármilyen stratégiai és szakpolitikai döntéshozatal esetén, ennek megvalósítása azonban sok esetben egyáltalán nem egyértelmű, továbbá nehéz megtalálni azokat az eszközöket és kommunikációs csatornákat, amelyekkel ezeket a leghatékonyabb formában lehet megvalósítani.

Az EU Ifjúsági Stratégiája ebből kiindulva egy újszerű, és ezen a területen kifejezetten innovatívnak számító kezdeményezést indított útjára 2018-ban. A Youth Wiki néven futó projekt célja, hogy egy bárki által elérhető, folyamatosan frissülő, átfogó információforrást biztosítson az EU-tagállamok ifjúságának helyzetéről és ifjúságpolitikájáról. A fő cél az Európai Bizottság és a tagállamok ifjúságpolitikai döntéshozatalának támogatása, az egymástól való tanulás és a kapcsolatteremtés lehetőségének megteremtése. A Youth Wiki jelenleg angol nyelven érhető el az alábbi weboldalon: https://national-policies.eacea.ec.europa.eu/youthwiki.

PDF